Víte, z jakých potravin získat omega-3? A v čem nám vlastně prospívají?

Omega-3 prospívají našemu zdraví po celý život. Jsou důležité pro mozek, srdce i zrak. Naše tělo si je nevyrábí, takže je získáváme pouze ze stravy. Tady je výčet potravin bohatých na omega-3:

Vyplatí se rozlišovat, odkud omega-3 pocházejí

Zdroje omega-3 mají své zastoupení v živočišných i rostlinných potravinách. Z živočišné říše jsou na tom nejlépe mořské tučné ryby, které jsou krom omega-3 bohaté na vitamín D. Z rostlinných zdrojů je první místě řepkový olej, v dále další rostlinné oleje. Ideálně bez tepelné úpravy. Dále jsou to ořechy a nejrůznější semínka.

Potraviny s vysokým obsahem omega-3, které najdete i u sebe doma:

1. Vejce

Vajíčka jsou nutričně velice dobré. Mají vysoké množství bílkovin, ale taky velké množství vitamínů a minerálů. I obsah omega-3 je vysoký, a do karet nám hraje fakt, že je vždycky máme v lednici. Tak si na to při nedělní snídani vzpomeňte a s čistým svědomím si na sázená nebo míchaná vajíčka klidně dopřejte.

2. Ořechy všeho druhu.

Třeba vlašský ořech patří mezi jedničky, co se obsahu omega-3 týče. Kromě toho jsou plné vlákniny, kterou ocení náš žaludek i střeva. Naordinovat si ořechovou dietu by ale nebylo tím pravým. Maximální doporučené množství je zhruba hrstka ořechů denně, a to proto, že jsou poměrně hodně tučné. Pro hubnutí se sice moc nehodí, ale zásobárna omega-3 a cenných minerálů je to skvělá!

3. Chia semínka

Nebo-li semínka šalvěje hispánské jsou považovány za superpotravinu. Obsahují velké množství minerálů, pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru, ale také hospodařit tělu s energií. Vodu na sebe vážou jako magnet, tudíž jsou i skvělým pomocníkem pro hydrataci těla i pokožky. Jsou také skvělým antioxidantem, neboť na sebe vážou nežádoucí látky v těle a vyplavují je pryč.

Dopřejte si hlavně živočišné omega-3

Vstřebatelnost rostlinných omega-3 je totiž mnohem menší, než těch živočišných. Jednoduše řečeno je zapotřebí sníst mnohem více rostlinného zdroje omega-3, než živočišného, abychom získali potřebnou dávku mastných kyselin. Vůbec nejlepší vstřebatelnost má olej z lososa. Ta dosahuje až 92 %! V běžném jídelníčku je ideální kombinovat nejrůznější zdroje omega-3, právě kvůli pestrosti.