5 praktických tipů pro zdravější jídelníček
Dali jste si předsevzetí, že se budete od nového roku zdravěji stravovat? Děláte rozumnou věc, protože vyvážený a pestrý jídelníček je naprostým základem dlouhého a spokojeného života. Navíc nemusíte radikálně měnit všechny zažité zvyklosti – stačí, když budete jinak přistupovat k přípravě pokrmů. Inspirujte se následujícími tipy a vaše tělo vám poděkuje.
1. Majonézu nahraďte avokádem
Salát s majonézou je bezesporu pochoutka, ale zároveň kalorická bomba. Možná se budete divit, ale na jedinou lžíci se vejde až 100 kalorii a 9 gramů tuku – přitom můžete na jídelní příbory nabírat neméně chutnou alternativu v podobě pasty z avokáda. Je chutná, a přitom zdravější než majonéza.
2. Používejte koření místo soli
Jestlipak víte, že sůl snadno nahradíte kořením a sušenými bylinkami všeho druhu? Nezatěžujte své orgány a zredukujte spotřebu soli na nezbytné minimum. Efekt se dostaví okamžitě – budete se méně zavodňovat.
3. Cukr je bílý zabiják
Že jste něco takového četli? A řídíte se tím? Kolik „bílého jedu“ obsahuje každý den vaše konvice na čaj? Možná vás od přílišného slazení odradí představa některého z mnoha vážných onemocnění. Osteoporóza, selhání ledvin, žaludeční nerovnováha, diabetes, rychlejší stárnutí… Přírodní stévie je ve všech ohledech lepší!
4. Zelenina je svatý grál
Přestaňte přehlížet zeleninu a zařaďte ji do každodenního jídelníčku. Jezte ji za všech okolností a v co největším množství. Konzumujte ji v polévkách, s těstovinami a bez výčitek i na úkor dalších surovin.
5. Vyrábějte si vlastní potraviny
Snažte se vyhýbat potravinám plných konzervantů a éček tím, že je alespoň z části nahradíte potravinami vlastní výroby. Bude se divit, ale s trochou šikovnosti v domácích podmínkách vyrobíte téměř všechno. Inspirujte se na webu Tescomy, pořiďte si vhodné kuchyňské potřeby a pusťte se směle do díla!