Máte rádi sladké? Slaďte zdravě
Cukr je k životu potřebný. Dodává nám energii. Bez něj žít prostě nelze. Ale je cukr a cukr. Jak to většinou bývá, i zde je několik variant, jak sladit. Některé jsou zdravé, jiné nikoliv. Pojďme se tedy podívat, jak být zdravý i s sladkými pochoutkami.
Jaký cukr je špatný?
Klasický bílý cukr je to nejhorší, co můžete do těla dostávat. Pokud pijete slazené limonády, přicházíte o značnou část minerálů, především vápníku, hořčíku a selenu. Také dochází k překyselení organismu a přemnožený kvasinek. Všechny tyto problémy vedou k plísňovým onemocněním, migrénám, alergiím a dokonce i rakovině. Dochází ke stárnutí pokožky a kazí zuby.
Bílý cukr je upravený a nadměrně zatěžuje organismus. Tmavý třtinový cukr je pouze nabarvený rafinovaný cukr, tudíž je to pro tělo stejný zásah, jako při používání klasického bílé cukru. Vyhnout byste se měli i umělým sladidlům a zvýšenému přijmů fruktózy, která jako součást ovoce a zeleniny je neškodná. Ovšem konzumace samotné fruktózy je spojována se vznikem srdečních chorob a obezity.
Čím sladit?
Med
Med je nejstarším sladidlem a skvělou náhražkou bílého cukru. Má nezaměnitelnou chuť a obsahuje zdraví prospěšné látky, které mají protizánětlivé účinky a blahodárně působí na imunitní systém.
Javorový sirup
Javorový sirup je mnohem sladší než běžný cukr, a proto ho na doslazování potřebujete mnohem menší množství. Obsahuje důležité minerály, jako například mangan, který regeneruje buňky.
Stévie
Stévie je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Příznivě působí na lidský organismus a neobsahuje vůbec žádné kalorie.
Přírodní sirupy
Stejně jako javorovým sirupem, dá se sladit i agávovým, kukuřičným, rýžovým, datlovým a podobně. I když kalorie obsahují, jsou mnohem zdravější a sladší, takže ho použijeme mnohem méně.
Kokosový cukr
Tento cukr obsahuje mnoho živin, má příjemně karamelovou chuť a je výbornou náhradou za klasický cukr. Je hodně doporučován především i diabetikům.
Zapomeňte na klasický cukr a zvolte některou z těchto zdravějších alternativ.