Recepty na zdravé cukroví
Vánoce jsou bez cukroví jako zima bez sněhu. Vůně skořice a vanilky jsou pro tyto svátky tím netypičtějším, ovšem nevýhodou je, že klasické cukroví je spíše nezdravé. Proč si ale neupéct zdravější variantu vánočního cukroví? Dnes vám přinášíme 2 zdravé recepty.
Celozrnné vanilkové rohlíčky
Na celozrnné vanilkové rohlíčky budete potřebovat:
- 160 g celozrnné špaldové mouky
- 160 g hladké mouky
- 100 g přírodního hnědého cukru nebo jiného sladidla (rýžový, agávový sirup)
- 100 g na jemno namletých vlašských ořechů
- 200 g másla
- mletou vanilku
- citrónová šťáva
- cukr na obalení (nejlépe sušený Sladovit)
Mouky přesejeme přes síto a smícháme s cukrem, ořechy a vanilkou (té asi na špičku nože). Přidáme máslo a vypracujeme v hladké těsto. Nakonec přilijeme citrónovou šťávu z necelé půlky citrónu a těsto dopracujeme. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet. Druhý den vyválíme a tvarujeme rohlíčky, jak jsme zvyklé. Pečeme na 180 °C asi 8 minut, dokud nebudou krásně zlatavé. Upečené rohlíčky necháme chvíli vychladnout a nakonec obalíme v námi zvoleném cukru, nebo Sladovitu.
Linecké cukroví
Na linecké cukroví budete potřebovat:
- 200 g pohankové mouky
- 150 g celozrnné mouky pšeničné
- 250 g másla
- 110 g třtinového moučkového cukru (cukr lze pomlít v mixéru)
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- 2 žloutky
- kůru z jednoho citrónu (ideálně v bio kvalitě)
- marmeládu
Do mísy vložíme máslo v pokojové teplotě, žloutky, cukr moučkový i vanilkový a citrónovou kůru. Ingredience spolu promícháme a vyšleháme. Přisypeme mouku a propracujeme v jemné kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme uležet do druhého dne.
Další den vyválíme těsto na pomoučené ploše do tenké placky. Těsto vykrájíme a do každé druhé uděláme malý otvor. Vykrájené těsto vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme na 150 °C dozlatova.
Až linecké tvary vychladnou, můžete je začít potírat marmeládou a slepovat.
Vyzkoušíte zdravé vánoční cukroví?