Bezlepkové potraviny a jejich výhody pro zdraví nejen u celiaků

Omezení konzumace potravin obsahujících lepek se stále více rozmáhá. Není se čemu divit. Nabídka potravin, které lepek neobsahují, je stále širší. Po tomto způsobu stravování často sahají i lidé, kteří nemají vyloženě výrazné zdravotní problémy po konzumaci běžného pečiva a jídla obsahujícího lepek. Většina z nich však říká, že se po této změně jídelníčku se cítí lépe a mají více energie než předtím.

Omezení konzumace lepku

Lepek není pro naše tělo úplně přirozenou látkou. Řada lidí se s ním nedokáže vypořádat a jejich organismus vykazuje přímé známky nesnášenlivosti či alergie na lepek. V důsledku těchto problémů se objevují různé typy nevolností. Tento problém je nejlepší řešit úpravou jídelníčků a ideálně naprostou eliminací potravin obsahujících právě lepek. Ovšem i lidé, kteří by lepek jíst mohli, často sáhnou po bezlepkových variantách potravin z celé řady důvodů.

Co všechno může být bez lepku

Cereálie, pečivo a třeba i sladkosti. V zásadě, všechno na co si vzpomenete, je možné vyrobit i v bezlepkové variantě. Dříve byl problém sehnat i obyčejné bezlepkové pečivo. Dnes najdete širokou nabídku nejrůznějších potravin, v jejichž složení se lepek neobjevuje. Je to způsobeno hlavně stoupajícím zájmem o zdravý životní styl a úspěšnou popularizací.

Kde sehnat bezlepkové potraviny

Potraviny pro celiaky je možné sehnat v kamenných obchodech případně i na internetu. Právě v e-schopech narazíte na celou řadu pochutin a potravin bez lepku od základního pečiva, cereálie, mouky, těsta až po chutné sladkosti téměř k nerozeznání od těch méně zdravých s obsahem mouky plné lepku. Pokud nejste vyloženě celiak a není pro vás konzumace potravin bez lepku nutností, můžete pouze vyměnit pár běžných jídel za tyto zdravější varianty. Snadno si vyzkoušíte, jak vám to bude vyhovovat a později můžete přejít na plnou bezlepkovou dietu.