Zdravotní přínos stévie
Asi jste si již všimli, že rostlina stévie sladká, je v poslední době velmi oblíbenou ingrediencí ke slazení čehokoliv a nahrazení tak klasického cukru. Stévie se dnes už běžně přidává do některých produktů, zejména do sladkých nápojů, ale můžete si jí zakoupit i samotnou, v podobě sladidla.
Co je stévie
Stévie sladká, latinsky Stevia rebaudiana Bertoni, je tropická rostlina pocházející z oblasti Středí a Jižní Ameriky. Tato nenáročná rostlina je charakteristická svými drobnými, sytě zelenými lístky, která má ráda světlo a teplo. Její využívaní je zaznamenáno již v době starověku, ale až v roce 2011 byla Evropskou komisí schválena pro použití jako přírodní sladidlo.
Stévie je mnohem více sladší klasický cukr (až 300 krát vyšší), ale i přes to neobsahuje vůbec žádné kalorie. Je za to zodpovědný glykosid obsažený ve stévii. Náš organismus si s ním totiž neumí poradit, proto ho celý vylučuje a neukládá jako zásobu sacharidů nebo nepřeměňuje na energii.Nezvedá tak hladinu krevního cukru a dokonce se ukázalo, že látky obsažené ve stévii dokáží regulovat cukr obsažený v krvi a v játrech. Proto se stala tak oblíbeným sladidlem pro osoby trpící cukrovkou, nadváhou či obezitou, ale pro lidi, kteří dbají na svůj zdravý způsob života.
Tip: magazín o půjčkách a filmový magazín
Zdravotní účinky stévie
Kromě výše zmiňovaných výhod, které s sebou užívání stévie nese, má další pozitivní vlivy na lidské zdraví. Spolu s glykosidy obsahuje také vitamíny A, E, K, B, C, minerály hořčíku, železa, vápníku, fosforu, chrómu, selenu, kobaltu a křemíku a také plno antioxidantů. Stévie proto dokáže zklidnit podrážděný žaludek, snížit plynatost, kyselost žaludku a působit preventivně proti zhoubným nádorů. Snižuje krevní tlak a má protizánětlivé účinky.
Stévie se dá využít do všech jídel, do kterých běžně přidáváte klasický cukru. Lze ji pořídit ve formě tobolek nebo jako sušené listy (v prodejnách ze zdravou výživou). Velmi snadno si ji můžete vypěstovat doma, jelikož je to opravdu nenáročná rostlinka. Vyberete si i vy stévii, jako náhradu za klasický cukr?